Program og aktiviteter på Moesgaard Vikingedage

Oplev et væld af vikingeaktiviteter til Moesgaard Vikingedage. Få overblikket over programmet og aktiviteterne her.

Program 2024

Programmet er ens alle dage

10.00:

MOESGAARD VIKINGEDAGE ÅBNER

10.30:

NordicTellers fortæller sagn og sagaer

11.00:

Dans og grin med gøglerbandet Ramashang

11.30:

Hør vikingemusik på autentiske instrumenter med Jotunger

11.30:

I fællesskab flår og parterer vi en hjort 

12.00:

Krigerne demonstrerer vikingebrydning, kamp og våben

12.30:

NordicTellers fortæller sagn og sagaer

12.30:

Falkoneren flyver med sine fugle

13.00:

Ryttershow med islandske heste

13.30:

Dans og grin med gøglerbandet Ramashang

14.00:

Show i fuldkontaktkamp

14.00:

Vær med til musikfortællinger og sanglege for børn

14.30:

Krigerne demonstrerer vikingebrydning, kamp og våben

14.30:

I fællesskab flår og parterer vi en hjort 

15.00:

NordicTellers fortæller sagn og sagaer

15.00:

Milebrændingen åbnes

15.30:

Hør vikingemusik på autentiske instrumenter med Jotunger

16.00:

Falkoneren flyver med sine fugle

16.30:

Ramashang spiller publikum hjem

17.00:

MOESGAARD VIKINGEDAGE LUKKER

Oplev vikingernes heste

Du får mulighed for at se vikingernes heste til Moesgaard Vikingedage.

Ryttershow med islandske heste (kl. 13)

Der er fart på til det imponerende ryttershow, hvor Rytteriet Kongsgaard fremviser de smukke islandske heste.

Krigerne

Krigerne demonstrerer glima, vikingetidens brydning, samt viser deres våben og kamp frem på pladsen. Derudover kan du opleve fuldkontaktskamp med Historical Reenactment Group Black Snake fra Polen.

Glima og kampdemonstration (kl. 12 og 14.30)

Kom og oplev vikingetidens brydning, glima, på egen krop - hvis du tør! Krigerne vil også vise kamp, og fremviser deres våben og fortæller, hvordan de fungerer og blev brugt i vikingetiden. Her kan du også holde våbnene og tage et billede med krigerne.

Fuldkontakt-kampshow (kl. 14)

Kom og oplev vikingetidens brydning, glima, på egen krop - hvis du tør! Krigerne vil også vise kamp, og fremviser deres våben og fortæller, hvordan de fungerer og blev brugt i vikingetiden. Her kan du også holde våbnene og tage et billede med krigerne.

Musikere ved Moesgaard Vikingedage.

Musik, gøgl og fortælling

På vikingepladsen vil der være musik, sang, dans og gøgl med bl.a. grupperne Jotunger og Ramashang, mens NordicTellers sørger for de gode fortællinger med sagn og sagaer.

Jotunger (kl. 11.30, 14 og 15.30)

Det danske vikinge-folk band, Jotunger, tidligere kendt som Gjaldulei, laver rekonstruktioner af vikingetidens musik baseret på forskning og giver et bud på, hvordan musikken har lydt i hverdagen, ved ritualer, krig og fest og giver sagaernes tekster og skjaldekunsten musikalsk liv.

Ramashang (kl. 11, 13.30 og 16.30)

Få motioneret lattermusklerne og kridtet danseskoene, når Ramashang spiller middelalder- og vikingemusik for skønne møer, ædle herrer, høje børn og endnu højere forældre. Musik, så benene ikke kan stå stille, og næsen begynder at vrikke. Der bliver også tricks med ild og andre gøglerkunster.

NordicTellers (kl. 10.30, 12.30 og 15)

De danske fortællere fra NordicTellers fortæller historier og eventyr, så det bliver medrivende og indlevende og kan holde både bålet varmt og kulden fra døren. 

 

Praktisk info

Find svarene på dine spørgsmål via linkene herunder:

 

Bagning af fladbrød på Moesgaard Vikingedage.

Madlavning og bål

Vikingerne på pladsen vil fortælle, vise frem og demonstrere, mens der skal bages, tændes, slagtes, flås og plukkes. OBS: Der kan købes mad og drikkevarer på pladsen.

Brødbagning

Få udleveret fladbrødsdej, som du selv bager på pander ved mad- og ild-workshopbålene ved brødbagningspladsen på Stranden. Bliv klogere på kost, madvarer og tilberedning i vikingetidens køkken.

Tænd et bål på vikingemanér (10.30, 12.30, 14 og 15.30)

Johnny Juhl, der er formidler på Moesgaard og kendt som @simple.woodsman på Instagram, bruger sine tillærte evner som skovmand, naturhåndværker og survivalist til at lære børn og barnlige sjæle at slå ild på vikingemanér med flint og ildstål. Han viser forskellige teknikker og materialer, der blev brugt i vikingetiden til at gøre det nemmere at tænde ild, f.eks. fyrsvamp, dunhammer m.m. 

Jagt, slagt og partering (kl. 11.30 og 14.30)

Naturvejlederen og hans venner viser hele dagen partering og slagt af forskellige dyr på Stranden. Alle kan få lov at hjælpe med at flå en hjort hver dag kl. 11.30 og 14.30, hvor vi også parterer dyret og smager på kødet. I vikingetiden brugte man alt fra dyret – inklusive knoglerne! Se hvordan man både i vikingetiden og i dag parterer et dyr, smag et lille stykke af kødet, og lige i nærheden kan du også opleve, hvordan kødet bruges til vikingetidens madretter, og skindet bliver garvet.

Børneaktiviteter på Moesgaard Vikingedage.

Særligt for børn og barnlige sjæle

Bliv mini-arkæolog, fisk i fiskedammen eller leg vikingelege og -dyste. 

Bueskydning

Ved lysningen i Aktivitetsområdet kan du prøve kræfter med bueskydningens ædle kunst! Frikingerne står klar til at instruere og tage imod jer. Bemærk: man skal være fyldt 5 år for at kunne prøve bueskydning. Hver deltager får lov at skyde 3 pile.

Oplevelsessandkasse for børn

På Stranden kan børnene hjælpe vores arkæologer med at grave fortidens genstande frem. Arkæologerne fortæller, hvordan man igennem fundene kan sige noget om alt det, vi viser til Vikingedagene. Hvordan ved vi, hvordan deres tøj så ud? Værktøj? Smykker? Børnene bliver mini-arkæologer og får mulighed for selv at finde de fine vikingetidsgenstande i sandet. Bagefter skal tingene selvfølgelig på museum eller tilbage i sandet, så andre børn også kan lære mere – og hvem ved, måske får børnene en ægte guld(chokolade)mønt med hjem?

Fiskedam

På Stranden kan man fiske i vores fiskedam - kan du fange én af de store fisk? Frivillige står klar til at hjælpe og fortælle om fiskeri i vikingetiden.

Vikingelege, -dyste og spil

I Aktivitetsområdet sørger Moesgaard Vikingedage for sjove og spændende vikingelege, -dyste og spil. På nogle tidspunkter er legeområdet bemandet af frivillige, som vil guide i legen, andre tidspunkter er det til fri afbenyttelse med vejledninger til legene på skiltet. 

Spydkast

Hos Viktoy på Aktivitetsområdet kan man kaste med spyd efter mål og vinde priser! 

Håndværk på Moesgaard Vikingedage.

Aktiviteter og inddragelse

Prøv kræfter med forskellige håndværksdiscipliner og bliv klogere på vikingernes håndværk. I Aktivitetsområdet findes mange muligheder for selv at give sig i kast med vikingetidens håndværk, og ellers må I på opdagelse på markedspladsen, hvor man ofte også kan få lov at prøve at hjælpe til med det, vikingerne laver.

Plantefarvning 

Flere steder på pladsen finder du plantefarverne, hvor gæsterne kan se og deltage i processen med at farve tekstiler med naturens egne farvestoffer. Hos Mols Vikingelaug kan man desuden gå på plantejagt med plantefarveren.  

Flet armbånd

Hos Vikingerne KVIST kan børn og barnlige sjæle flette armbånd med plantefarvet garn to timer dagligt.  

Lav reb af lindebark

Hos Mols Vikingelaug kan man deltage i fremstilling af lindebarkreb. 

Perlemageri

Lav din egen autentiske vikingetidsperle. Perlemageriet varetages af Mols Vikingelaug.

Slå en mønt

Ved flere boder kan man mod betaling slå/præge sin egen vikingetidsmønt imod betaling.  

Smed en Thorshammer eller spisepind

Hos Mols Vikingelaug kan du smede en spisepind eller Thorshammer i en jordesse sammen med de dygtige smede. 

Lav lerperler

Hos Mols Vikingelaug kan du i samarbejde med pottemageren lave lerperler og farve dem i alle naturens smukke farver.

Bemærk, at nogle af ovenstående aktiviteter er betalingsaktiviter. Prisen vil fremgå ved de enkelte aktiviteter.

Boder, håndværkere og vikingemarked

Der vil foruden ovenstående aktiviteter være boder med varer af alle slags, som man har kunne finde på et vikingemarked for tusind år siden og en masse dygtige håndværkere som står klar til at formidle deres viden.

Bådbyggeren arbejder på sin båd, pottemageren brænder keramik, smedene hamrer på armbolten og garveren er ved at lave skind til læder. Der bliver lavet sko, ravsmykker, buer, plantefarvet stof og garn, glasperler, tøj, smukke bånd, sølvsmykker, kunst og mad.

Der vil være noget at opleve - og købe - for enhver smag og pengepung. Husk kontanter og MobilePay, da de fleste boder ikke tager kort. Bemærk at en del handlende ikke er danske, og derfor KUN modtager kontanter.

Kort

Oversigtskort over vikingepladsen.