Moesgaard Vikingedage siger tak for i år

Alle sanser blev fyldt op, da Moesgaard Museum afholdt Vikingedage med oplevelser for både børn og voksne

 

Moesgaard Vikingedage 2023 

Moesgaard Vikingedage takker af for i år. Næsten 8.000 børn og voksne med interesse i vikingetiden kom forbi pladsen og var med til at skabe fire stemningsfyldte dage. 

Herunder har vi samlet nogle af de bedste øjeblikke fra Vikingedage 2023. Se tilbage på en dejlig dag eller glæd dig allerede til Moesgaard Vikingedage 2024. 

 

Glimt af vikingernes hverdagsliv 

Mjød, garvede skind og våben var en vigtig del af hverdagslivet i vikingetiden. Det ved vi blandt andet fra arkæologiske fund, der gør os klogere på tidens materialer. Nogle elementer er vi dog nødt til at prøve os frem for at genskabe, hvor vi tager udgangspunkt i vikingetidens tilgængelige materialer. Alt sammen er det med til at gøre os klogere på det autentiske liv i vikingetiden.  

   

Historier om vikingerne 

Under dette års Moesgaard Vikingedage var det muligt for besøgende og andre interesserede at stille spørgsmål om vikingerne via StoriesInstagram, hvorefter spørgsmålet ville blive besvaret af en af vores eksperter. 

Tusind tak for de mange gode spørgsmål. Vi har her samlet en række udvalgte spørgsmål og svar fra vikingepladsen: 

VIDEOLINK: Kunne kvinder være krigere i vikingetiden? 
VIDEOLINK: Hvad er historien bag Jomsborg-krigerne? 
VIDEOLINK: Hvad lavede vikingerne, når de ikke var på togt? 
VIDEOLINK: Laver I udveksling med Hedeby? 
VIDEOLINK: Tog vikingerne deres mytologi helt bogstaveligt?  
VIDEOLINK: Hvordan kunne vikingerne forstå hinanden på tværs af Norden?  
VIDEOLINK: Troede vikingerne på, at de ville ende i Valhal, eller bragte de kristne den tro med sig? 

 
Vikingedage i børnehøjde 

Moesgaard Vikingedage bød på et væld af aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Mange små hænder prøvede kræfter med at bage fladbrød over bålets gløder, mens andre skød med bue og pil i skoven, flettede armbånd eller gav den gas med lege fra vikingetiden. Andre fandt deres indre arkæolog frem og gravede ivrigt efter vikingeskatte på stranden. 

  

Vikingedage for de voksne 

Der var rig mulighed for at stifte bekendtskab med vikingetidens autentiske liv til Moesgaard Vikingedage. Gennem håndværk, handel, kamp, mad, lege, sagn og musik fik pladsens besøgende oplevelserne helt tæt på og kunne på egen krop lytte, smage, dufte, prøve og føle sig igennem oplevelserne på lejrpladsen. 

En lang række håndværk og aktiviteter inden for læderarbejde, pileflet, plantefarvning, keramik og glasperler blev demonstreret af pladsens vikinger.

 

Vikingernes verden er for alle 

Bål, røg, sang, musik, heste og mennesker blev kombineret i en skøn vikingeoplevelse. I vores solsikkeområde i den bagerste ende af pladsen var det muligt at få et lille hvil fra alle de mange indtryk. Her kunne de, der havde lyst og brug for det, få sig en pause sammen med Gunvor, der sørgede for ro og hygge.